POSJETITE KURAN.BA
 
 

najpotpuniji opis zemljotresa nalazi se u kur*anu

Senad Ceman | Novi Horizonti br/str. 66

Kuvajtski sedmicni islamski casopis „El-Mudžtemea'“ u svom 1634. broju od 8.1.2005. godine objavio je intervju sa najpoznatijim arapskim geologom, dr. Zaglulom en-Nedžarom. Dr. Zaglul je clan upravnog obora Medunarodne islamske akademije nauka i jedan od osnivaca Vijeca za nadnaravnost (i'džaz) Kur'ana. Predavao je na brojnim uglednim svjetskim univerzitetima: Kraljevskom univerzitetu u Saudijskoj Arabiji, Univerzitetu u Kataru, Velsu, Kaliforniji, Los Andelosu... Ovaj Egipcanin roden je 1933. godine, 1955. je diplomirao kao najbolji student geologije na Kairskom univerzitetu, 1963. godine je doktorirao na Univerztetu Vels i tu disertaciju je Britanski muzej publikovao kao posebno izdanje, pocasni je clan Univerziteta Vels, objavio je više od 150 naucnih radova, deset knjiga i bio mentor prilikom izrade 35 magistarskih i doktorskih radova, clan je redakcije u brojnim svjetskim naucnim casopisima koji se publikuju u SAD, Francuskoj, Indiji i arapskom svijetu. Kao vrsni geolog ali i kao muslimanski misionar (daija), po cemu je u svijetu poznat, za „El-Mudžteme’“ iznosi svoj stav o strahovitom zemljotresu koji je krajem prošle godine odnio brojne živote u zemljama Jugoistocne Azije. Citaocima Novih Horizonata u cijelosti donosimo taj intervju:

El-Mudžteme'a: U cemu je tajna posljednjeg zemljotresa „tsunami“ i zašto se pojavio u tako razornom obliku?
Dr. Zaglul: Rijec „tsunami“ je japanskog porijekla i znaci „okrutni i razorni morski valovi“. Nazvan je tim imenom jer se ta vrsta potresa cesto javlja u blizini Japana. Tsunami se ponekad naziva i „morskim podrhtavanjem“, a morski talasi koji nastanu kao posljedica takvog podrhtavanja dosežu visinu od nekoliko desetina metara i uništavaju velika obalna podrucja na koja udare svom svojom silinom, posebno onda kada ispred njih ne postoji nikakva prirodna brana koja bi ih ublažila. Allahova milost prema nama se ogleda i u tome da se takvi potresi dogadaju samo u okeanima i da je arapski svijet sacuvan od njih, i opcenito je sacuvan zemljotresa, ako se izuzme jedan dio arapskog zapada (Magriba) koji se jednim svojim dijelom nalazi na zemljotresnom pojasu. Podrucje pogodeno posljednjim tsunamijem je poznato kao podrucje zemljotresnog pojasa i nalazi se u najvecim okeanskim dubinama. I ranije su se u tom podrucju dogadali veliki potresi, kao onaj iz 1883. koji je bio posljedica ogromne eksplozije na ostrvu Karaketu, usljed koje je ovo ostrvo zauvijek nestalo sa lica Zemlje. Prašina se uzdizala na visinu i do 80 kilometara, a prasak eksplozije se cuo cak do Kalifornije u SAD-a, uprkos ogromnoj medusobnoj udaljenosti tih predijela. Temperatura Zemlje je cijelu godinu prosjecno bila niža za pola stepena celzijusa, pa su naucnici tu godinu prozvali „godina bez ljeta“ jer se prašina nastala tom eksplozijom zadržala u atmosferi citavu narednu godinu.


Posljedica tih silovitih potresa unutar okeana su džinovski vodeni talasi koji napadaju morsku obalu brzinom koja ponekad doseže i 750 km na sat u visini od 30 do 40 metara, udarajuci na jedan kvadratni metar obale snagom od oko 100 hiljada tona vode, nanoseci tako mnogo vecu štetu nego što su posljedice samog potresa, obzirom na ogroman pritisak i snagu vode.

Nisu samo zemljotresi uzrocnici tsunamija, mada jesu najcešci, tu su i tektonska slijeganja, vulkanska aktivnost i pad odredenih svemirskih tijela kao što su meteori.
Do sada je u ovom podrucju zabilježeno gotovo sto hiljada tsunamija. Najveci tsunami koji poznaje savremena ljudska povijest jeste onaj od 5. juna 1869. godine koji je kao posljedica podrhtavanja morskog dna Japanskog kanala pogodio istocnu obalu japanskog ostrva Honšu. Talas visok trideset metara potpuno je zbrisao cijela sela, uništio više od 10 hiljada domova i usmrtio oko 26 hiljada ljudi. Talasi tog tsunamija su krenuli istocno preko Tihog okena do ostrva Hilo na Havajima, potom su krenuli ka obali SAD od koju su se odbili i u kontranapadu udarili u obale Novog Zelanda i Australije.


Kora zemaljske kugle je pocijepana ogromnom mrežom pukotina koje se u dužinu i u širinu prostiru desetinama hiljada kilometara. Dubina tih pukotina je izmedu 65 i 150 kilometara, i one Zemlju potpuno obavijaju i cijepaju njenu koru na nekoliko velikih i malih ploca. Kroz te pukotine se krece nekoliko miliona tona teška užarena lava i vulkani što ima za posljedicu pokretanje tih medusobno udaljenih kamenih ploca. Ta pojava je poznata kao pojava širenja dna mora i okeana ili sudaranja jednih sa drugima ili klizanja jednih preko drugih. Svi granicni dijelovi ploca zemljine kore su podložni dogadanju potresa, posebno je osjetljiva granica sudaranja gdje se pomjeraju dna mora i okeana ispod grumenih gromada kontinenata, što rezultira zemljotresom u plitkim, srednjim ili dubokim vodma. Zemljotresi dubinski djeluju do 700 kilometara, zahvaljujuci cemu naucnici mogu odrediti pojase sudaranje zemljine kore i ti su pojasi nama dobro poznati po tome što su vrlo cesto izloženi zemljotresima. Medutim, to ne sprecava zemljotres da se dogodi na bilo kojoj tacci zemaljske kugle jer covjek ne može ni zamisliti da postoji ijedna tacka zemljine kore koja nije podložna eventualnom pogodenošcu zemljotresom. U nama dobro poznatim predjelima, koja su sklona podrhtavanju tla, mora postojati stalni oprez stanovništva i standardi gradnje objekata i zgrada moraju biti uskladeni sa tom potencijalnom opasnošcu. A središnji dijelovi ploca zemljine kore su u principu manje izloženi zemljotresima od rubnih dijelova tih ploca.

El-Mudžteme'a: Zemljotresi i vulkani su velika Allahova znamenja za Njegova stvorenja, od njih je svakako i ovaj posljednji koji je pogodio Jugoistocnu Aziju. Koje to imanske dimenzije opažamo u ovim kosmickim pojavama?
Dr. Zaglul: Imam Alija, r.a., rekao je: „Svaka kazna uslijedi iskljucivo poslije grijeha, a otklanja se jedino pokajanjem (tevbom)“. Svi kur'anski ajeti o kazni su objavljeni kao odgovor na ljudske grijehe. Jedan od najupecatljivijih kur'anskih ajeta koji govori o zemljotresima nalazi se u suri En-Nahl, 26. ajet, u kojem naš Uzvišeni Gospodar kaže: „I oni prije njih su spletke pleli, pa je Allah iz temelja zgrade njihove porušio, i krov se na njih srušio - stigla ih je kazna odakle nisu ocekivali“.
Nisam i necu nikada naci bolji i precizniji opis zemljotresa od ovog kur'anskog, a uistinu je mnogo ajeta koji govore o kažnjavanju neposlušnih Allahovih, dž.š., robova.
Kazna dolazi kao odgovor na spletke ovih spletkaroša, a vjernik mora uzeti pouku iz ovih kosmickih pojava koje mora postaviti u pravilne okvire, tako da ih posmatra kao: kaznu za neposlušne, iskušenje za poslušne i pouku za spašene.


Opcenito gledajuci, sve kosmicke pojave poput zemljotresa, vulkana i uragana jesu dio Allahove, dž.š., vojske potcinjene kao kazna za neposlušne, iskušenje za poslušne i opomena za spašene. Takve pojave ne možemo „mehanicki“ poimati na nacin da mi možemo njima ovladati ili ih odvojiti od toga da one jesu dio Allahove, dž.š., vojske.
Cesto se kaže da su zemljotresi Allahova kazna zbog covjekovog nereda i opomena drugima, posebno da su pogodena podrucja Azije bila nemoralne turisticke destinacije Zapadnjaka, i kaže se da je jedna trecina stradalih iz tih krajeva... Medutim, postoje i oni koji kažu da su žrtve zemljotresa i drugih katstrofa, isto tako, muslimani i nedužna sirotinja.

Cesto mi ljudi postavljaju upravo ovo pitanje. Dolazili su mi Iranci i govorili da su oni muslimani i ne znaju zašto ih stalno pogadaju zemljotresi u Iranu. Suština je u tome da je jedan od temelja islama vjerovanje u Božije planiranje i odredenje. Ukoliko muslimana zadesi neka nedaca, a njegova veza sa Allahom bude jaka – od takvog se ocekuje da bude zadovoljan sa Allahovom, dž.š., odredbom i da te dogadaje prihvati kao za njega korsine i dobre, makar se one cinile vrlo nepovoljne po njega. To stoga što je covjek slab i siromašan Božiji rob koji ne zna božansku mudrost onog što se dešava.


Katastrofe koje pogode mnoge krajeve u kojima žive siromašni i obespravljeni ne ukazuju na to da su svi oni griješnici, iako medu njima nužno moraju postojati i oni koji to sigurno jesu. Oni koji u takvim iskušenjima poginu, budu povrijedeni ili ošteceni, to iskušenje im može biti cišcenje njih samih od grijeha i podizanje stepena kod Allaha i u tome može biti veliko dobro za njih koje zna samo Allah, dž.š., jer mi da znamo nepoznato (gajb) sami bismo sebi birali stvarnost.

Zatim, Allah, dž.š., ostavi griješnicima da godinama i godinama cine grijehe, a potom stigne Njegova kazna. Cuo sam da su pojedina turisticka mjesta u ovom podrucju pogodenom zemljotresu, kao što su Tajland i Istocni Timur kojeg su UN-e odvojile od Indonezije i ucinile poligonom pokrštavanja, bila centri razvrata i nemorala i da su kao takvi privlacili hiljade zapadnih turista, ujedno i centri koji su najviše razoreni zemljotresom. Allahova, dž.š., kazna dolazi uvijek u obliku zajednicke kazne koja odnosi i nedužne živote, ali niko ne zna šta se želi nepoznatim (gajbom) ni to koja božanska mudrost stoji iza tih stvari. Moguce je da Allah, dž.š., hoce oprostiti ovim nedužnim muslimanima i Sebi ih uzeti zajedno sa griješnicima kroz ove prirodne katastrofe i proživjeti ih sa onima kojima su svi grijesi oprošteni...

Možda nam je Allah, dž.š., upravo ovo znacenje htio prenijeti u suri El-Kehf kako bi se covjek potpuno uvjerio da je jedna od ljudskih pogreški i ta da o dogadajima sudi na osnovu onoga što on zna, a radi se o veoma ogranicenom znanju. Kad bi covjek dokucio velicinu Allahovog, dž.š., znanja, onako kako se o njemu govori u ajetima ove sure, potpuno bi shvatio da se sudbina odvija u covjekovu korist, uprkos tome što se stvari cine suprotno tome. Zbog toga covjeku nije dozvoljeno da se suprotstavlja Allahovoj, dž.š., odredbi i njegova dužnost je da bude zadovoljan sa Allahovim, dž.š., odredenjem i zapisanom sudbinom. To je ispravan stav vjernika (mu'mina).
Ko je mogao pretpostaviti da je bušenje camca na moru, spomenuto u suri El-Kehf, dobro za vlasnika tog camca?!! Ili da je ubistvo djecaka na ulici dobro za njegove roditelje?!! Ili da je izgradnja zida u selu koje je odbilo ugostiti Musaa, a.s., i njegovog saputnika zapravo veliko dobro djelo?!

El-Mudžteme'a: Culi smo o Vašem iskustvu vodenja dijaloga sa naucnicima iz SAD od prije nekoliko dana u Dubaiju, prilikom kojeg ste ih uvjerili u islamske istine o kosmosu, uprkos njihovom pocetnom napadu na njih. Vjerujete li, na osnovu ovog iskustva, da je najbolji metod islamskog misionarstva (da've) sa zapadnim naucnicima ateistima dijalog o svemirskim istinama, o kojima Kur'an kazuje prije više od 1400 godina, a koje konacno otkriva i potvrduje savremena nauka. Drugim rijecima, smatrate li važnim promjenu metoda misionarstva u modernom dobu uporedu sa sve izražajnijem širenju ateizma?


Dr. Zaglul: Dogodilo se da je emir Muhammed bin Rašid od mene zatražio da prisustvujem raspravi sa 12 americkih biznismena u Dubaiju. Oni su otvoreno napadali islam, opisujuci muslimane kao zaostale, diktatore i tome slicno, vjerujuci da je islam kljucni razlog ovakvog stanja u kojem se nalaze današnji muslimani. Sjedio sam sa njima dva sata, i tako mi Allaha pored kojeg ne postoje druga božanstva, njihova rasprava samnom i njihova poimanja su se potpuno promijenila nakon što su saznali za kur'anske istine o svemiru a koje su izrecene prije više od 1400 godina. Postali su od onih koji više cijene islam, stigli smo do toga da su me neki od njih direktno pitali o broju godina za koje pretpostavljam da ce islam i muslimani imati kontrolu nad svijetom, na osnovu ovog ogromnog znanja smještenog u Kur'anu. A govorio sam im samo o pet ajeta naucne nadnaravnosti Kur'ana. Ostali su zapanjeni saznanjem o onome o cemu ranije pojma nisu imali. Tražili su više informacija o islamu i ja sam im na uvid dao odredenu literaturu.

Ako biste danas razgovarali sa Zapadnjakom o, naprimjer, kaburskim patnjama, on bi vam se gromko nasmijao. Ako biste mu spomenuli onosvjetski život, uopce Vam ne bi povjerovao niti bi to prihvatio. Medutim, kad biste mu govorili o opipljivim svemirskim cinjenicama koje on zna, ubijedili biste ga jer ih on poznaje preko savremene nauke koja je spoznala dio tih cinjenica o kojima islam govori prije više od 1400 godina.
Oni su, da napomenem, upuceniji u te cinjenice preko desetina naucnih casopisa koji im sasvim razumljivim jezikom govore o tim cinjenicama, a da ne spominjemo prirodne znanosti u kojima su ispred nas. Zbog toga je veoma jednostavno na takav nacin ubijediti takvu osobu u Allahovo znanje, pod uvjetom da namjera (nijet) bude ispravna i da se osoba koja im se obraca ponaša prirodno. Zbog toga držim sasvim prirodnim izmjenu metoda islamskog misionarstva u savremenom dobu i potrebu da ljudima govorimo jezikom koji razumiju.



El-Mudžteme'a: Možete li nam spomenuti najznacajnije kosmicke istine u naucnoj nadnaravnosti (i'adžazu) Kur'ana koje ste predocili zapadnim ucenjacima?
Dr. Zaglul: Tokom susreta sa americkim biznismenima u Dubaiju, usmjerio sam se na jednu cinjenicu o svemiru koja je nedavno otkrivena a o kojoj Kur'an govori prije više od 1400 godina. Rijec je o tome da je ruda željeza spuštena sa neba i da nije zemaljskog porijekla, o cemu se govori u 25. ajetu sure El-Hadid: „Mi smo izaslanike naše s jasnim dokazima slali i po njima knjige i terazije objavljivali, da bi ljudi pravedno postupali - a gvožde smo spustili, u kome je velika snaga i koje ljudima koristi - i da bi Allah ukazao na one koji pomažu vjeru Njegovu i poslanike Njegove kad Ga ne vide. Allah je, uistinu, mocan i silan“.
Kur'an je potvrio da je željezo spušteno sa neba na Zemlju i da ono prije toga na njoj nije postojalo. To je cinjenica koju je nauka potvrdila prije svega nekoliko godina. Naime, kada je Zemljom projurila kiša željeznih, kamenih i željezno-kamenih meteora to rastopljeno željezo je zbog svoje težine koja je veca od težine zemlje na pocetku njenog nastanka prodrlo u unutrašnjost Zemlje i postalo rastopljena masa koja je zbog temperature zemlje u kojoj se našla oblikovala oko sebe jedan dio mase zemljinog pepela i na taj nacin se željezo ustabililo u utrobi Zemlje.

Tek u ovom našem vremenu naglog naucnog progresa postalo je moguce pratiti brojne slucajeve pada meteora na ovu našu planetu Zemlju. Tokom 1868. godine u Poljskoj je zabilježen meteorski pljusak u kojem je na Zemlju palo više od 100 hiljada komadica meteora, godine 1912. je na Arizonu palo više od 10 hiljada takvih komada, a posljednji takav slucaj je zabilježen 1947. godine u bivšem Sovjetskom Savezu.
Drugo o cemu sam im govorio bio je 6. ajet sure Et-Tur: „I (tako mi) mora napunjenog“, a koji govori o tome da se ispod okeana nalazi užarena masa koja se ne krece prema okeanima kako ih ne bi dodatno zagrijala, niti je morska voda može ohladiti zbog vrelog gasa koji nastaje kao posljedica te užarene mase i koji ne izbija na površinu, nego „napuni“ okean i ohladen se ponovo vrati u dubine Zemlje, pa kada voda ohladi taj izolacijski sloj izmedu užarene mase i vode, gas je ponovo zagrije i tako se ta užarena lava, zahvaljujuci Allahu, dž.š., ne ugasi. Sve ovo nam ukazuje na moc Slavljenog Gospodara koji se kune morem napunjenim.


Takoder mi se desilo da sam jednom prilikom bio u društvu penzionisanih americkih generala kod jednog saudijskog biznismena koji su željeli saznati odredene informacije o islamu. Jedan od njih je primijetio da je svaka osoba sa kojom ih je upoznavao saudijski biznismen „brat taj i taj“ ili sin tog i tog brata, ili sin sestre, ili sin od amidže tog i tog. Iznanadila ga je ta porodicna kompaktnost, a posebno ogromno poštovanje prema starijoj generaciji, dok je posmatrao kako pridošle starije osobe u znak dobrodošlice ljube u ruku ili u celo!
Ovaj Amerikanac je bio pod jakim dojmom uticaja islama na moral muslimana i njihov odnos prema rodbini i poštivanju starijeg. Skoro placnim glasom je pricao o sinu i kcerki na cije obrazovanje je potrošio skoro sve svoje bogatstvo, a koji su ga pored svega toga ostavili da živi sam, cak ga uopce i ne posjecujuci. Pricao je da je htio poletjeti od srece kad bi mu stizale božicne cestitke na kojim je pisalo „za starca“, cak ga i ne oslovivši sa „oce“. Nije mu preostalo ništa drugo nego da, nakon što je vidio ovo lijepo i prakticno ponašanje muslimana, i sam prihvati islam.

U posljednje vrijeme je rasprostranjena pojava arapskih satelita koji imaju za cilj pokretanje satelitskih kanala radi muzike i raznih drugih vidova zabave. Nasuprot tome je pojava satelita putem kojih cionisti vrše špijuniranje drugih i postoji šest takvih satelita. Vidite li da postoji ijedan istinski i koristan arapski satelit?


Ne postoji nijedan arapski satelitski kanal koji je jasan i koristan, ono što imamo je puka zabava, pjevanija i zabavljanje svijeta putem satelita, tako da danas imamo cijele satelitske kanale za pjesmu, muziku i ples i sl. Još se i takmicimo u pokretanju takvih kanala putem arapskih propagandnih satelitskih programa, i ne osvrcemo se na ono što nam rade i spremaju naši neprijatelji putem satelitskih programa za špijuniranje i onih vojnih koji su usmjereni borbi protiv nas i dominaciji nad nama.
Postojeci sateliti služe zabavljanju naroda i interesima vladara koji na sve moguce nacine žele produžiti vijek svoje vladavine, ni najmanje se ne trudeci da poboljšaju arapska naucna i tehnološka dostignuca. Narodi su u nemaru zahvaljujuci tim satelitima, dok se cionisti naoružavaju satelitima za špijuniranje i pripremaju za buduce ratove protiv nas.

Mi danas živimo u eri informacija, obim spoznaje o svemiru i njegovim dijelovima se udvostruci približno svakih pet godina, a tehnologija naucne spoznaje se obnavlja približno svake tri godine. Ova naucna revolucija i hiperbrza tehnologija treba visoke duhovne vrijednosti, precizne moralne norme i ispravno ponašanje. U protivnom, ona ce uništiti covjecanstvo. Od muslimana se uvijek tražilo da ne zaostaju za vremenom u kojem žive i oni moraju postupati po svim uzrocima naucnog i tehnološkog progresa, kako bi covjecanstvu mogli postaviti norme morala i ponašanja u vremenu u kojem živimo i u kojem se dogada svojevrsna eksplozije spoznaje.
Kad bismo naucni napredak ostavili u rukama nemuslimana, oni bi uništili covjecanstvo svojim izumima i suludom tehnološkom trkom. U isto vrijeme, ukoliko muslimanima „prode voz“ niko ih nece slušati, a upravo oni nose posljednju nebesku Objavu.